Obilasci
Od kampanila do kampanila

Ako želite posjetiti krčka svetišta, dobro je krenuti od posjeta katedrali.

Cjelokupni kompleks sastoji se od nekoliko crkvenih objekata, crkve sv. Kvirina, sv. Margarete i katedrale sv. Marije. Zadnje su dvije još uvijek prostori u kojima se drži misa, dok se sv. Kvirin koristi kao izložbeni prostor, te u njmu možete pogledati krčku sakralnu zbirku.

Potom se uputite rimskim cardom, glavnom ulicom koja s krajnje južne točke stare gradske jezgre vodi prema sjevernim vratima Porta Su. Tamo ćete naići na Trg glagoljaša. Trg je tek nedavno dobio moderno novo ruho, međutim, i dalje ga obgrljuju srednjevjekovna zdanja redovničkih bratovština, franjevaca, benediktinka i benediktinca, nekad vezanih uz crkvu sv. Mihovila (danas titulara Gospe od zdravlja), i klarisa.

Ako ste marljivo pogledali katedralni kompleks i bratovštine i još niste posve umorni, preporučamo da se uputite na kratki izlet prema krčkoj rivi, lukobranu, u kamp Ježevac. Na najvišem proplanku vidjet ćete ostatke crkvice sv. Marije od izvora. Mjesto gdje je prema legendi začet red svetog Franje Asiškog u Krku i gdje se moguće nalazio još jedan zvonik (kampanil) kojim se oglašavala uzbuna prilikom bilo kakve nadolazeće opasnosti s mora.

Putovima Rimljana

Krk je nekoć bio rimski grad, a danas se antički ostaci vide samo u tragovima. Rimljani su postavili temelj pravilnog rasporeda ulica koji se sastoji od paralelnih i okomitih ulica u odnosu na dvije glavne, cardo i decumanus. Ove ulice spajaju krajnju sjevernu i južnu, te zapadnu i istočnu stranu grada. Stoga, krenite u obilazak od zapadnih gradskih bedema, ulaskom na Porta Pizana, putem glavne gradske ulice, decumanus.

Vizura grada do danas se mnogo promijenila pa zato ne čude renesansna, barokna i neka moderna zdanja koja ćete putem susresti, između ostalog i jedinu sačuvanu kapelu unutar gradskih bedema posvećenu sv. Josipu. Potom dolazite na Platea Antiqua, rimski gradski trg, sjecište glavnih ulica iz kojega su drevni Rimljani projektirali formu gradske jezgre.

Uputite se prema katedrali gdje su se prije pokrštavanja nalazile gradske terme. Nastavite južno, prema gradskoj rivi. Neposredno prije Malih vrata, vidjet ćete dućan Templum Veneris. Osim sportske robe osvrnite se na pod gdje se još uvijek mogu vidjeti ostatci nekadašnjega Venerinog hrama koji se nalazio na istom mjestu.

Prošećite uz hram u prvu ulicu desno i uđite u konobu Mate. Osim dobre šljivovice, možete vidjeti ostatke rimskog mozaika s očuvanim prikazom Tritona, rimskog mitološkog lika, sina boga Posejdona i Amfitrite. Nastavite ulicom do glavnog gradskog trga i uđite u kafić Volsonis u čijem se podrumu nalaze temelji kasnoantičkog bedema s kulom i ovdje naš rimski izlet završava.

Po krčkim bedemima

Krenite opušteno, prva točka vašeg obilaska neka bude jutarnja kava na krčkoj rivi u kafiću Kula. Nalazite se na zapadnom dijelu krčkih bedema, uz poligonalnu kulu iz 15. stoljeća. Nakon što ste promotrili rivu i pogledom otpratili pokoji brod, uputite se prema sjeveru i odmah iza zavoja uđite na mala vrata u kafić Volsonis. Prođite unutar zidina kroz prizemlje kafića kako biste vidjeli ostatke rimske prošlosti - temelje kasnoantičkog bedema s kulom.

Izađite na sjeverni ulaz i prošetajte Velom placom, glavnim gradskim trgom okruženim kulom iz 17. stoljeća i ostalom nereligioznom arhitekturom 16., 17. i 18. stoljeća. Zatim se uputite gradskom ulicom dekumanus do Platea Antiqua, trga koji je bio polazišna točka za planiranje glavnih gradskih ulica iz rimskog doba. Spustite se ulicom prema katedrali do Kaštela smještenog na Trgu Kamplin. Vrijeme je za malo fizičkoga napora, počastite se šetnjom po zidinama Kaštela, nekad najvažnijoj točki obrane grada. Kaštel se još naziva Frankopanski kaštel prema plemičkoj obitelji koja je obilježila povijest grada Krka budući da su njime upravljali nekoliko stoljeća.