Mozaik s prikazom Tritona

Stilsko razdoblje: antika

Stoljeće: 1. A.D.


Spuštajući se uskom Ribarskom ulicom od Vele place prema jugu, doći ćete do kafića „Mate“ unutar kojeg se nalazi mozaički pod s bogatim figuralnim prikazom. Prema stilskim karakteristikama datiran je u razdoblje 1. stoljeća i predstavlja rad više majstora. U središtu prezentiranog mozaika dominira mitološko biće Triton, ljudskog tijela i ribljeg repa. On je morsko božanstvo, sin Posejdona i Nereide Amfirtide. Okružen je figurama morske faune, dupinima i ribama stiliziranih zmajolikih karakteristika. Pretpostavlja se da je Triton tek jedna od četiri figure, od kojih su dvije djelomično sačuvane, dok je četvrta uništena kasnijim pregradnjama.
U mozaičkom ukrasu očituje se prikaz posude za vino – kantarosa. Posudu drži drugo mitološko biće, vjerojatno ihtiokentaur čovječjeg torza, konjskih nogu i ribljeg repa. Zbog oštećenja mozaika vidljiva je samo njegova griva i trozub u lijevoj ruci. Pojava osobe ihtiokentaura, koji predstavlja lik sam za sebe isto kao i Triton, ukazuje da Triton nije centralna figura ovog prikaza. Vesela atmosfera i sadržaj prikaza upućuju na scenu morske gozbe.
Treće mitološko biće, također je sačuvano samo u tragovima. Najvjerojatnije se radilo o Hermesovom sinu Panu. Na to upućuje prikaz frule (siringe) kojom Pan pridonosi glazbenom ugođaju gozbe.
Utvrđivanjem postojanja tri lika posve ravnopravnih u prikazu, Tritona, Ihtiokentaura i Pana, koji stoje na približno jednakoj udaljenosti jedan od drugoga, stječe se dojam da nedostaje četvrti lik koji bi upotpunio prikaz cijele morske gozbe.
Ovaj mozaik vjerojatno je bilo pod u termama bogatijeg privatnog objekta.


Bibliografija:

  • Makarun, Matija, Rimski Curicum, diplomski rad, 2009.
  • Mohorovičić, Andre, Nalazi mozaika s ornamentalnim i figuralnim motivima u gradu Krku, Bulletin, god. XII, dvobroj 1 i 2, Zagreb, 1964.
  • Novak, Nino, Povijesna jezgra – grad Krk, konzervatorski elaborat, 2002.
Vremeplov