Tri slike Nicole Grassija

Stilsko razdoblje: barok

Stoljeće: 18. A.D.


U muzejskom fundusu sv. Kvirina nalazi se kompozicija od tri slike talijanskog slikara Nicole Grassija. Na središnjem platnu prikazano je Navještenje (140x102 cm), a sa svake strane su prikazi sv. Augustina i sv. Ivana Nepomuka (142x68 cm) na jednom platnu i sv. Ivana Kapistrana i sv. Franje Paolskog (142x93 cm) na drugom. Slike su nastale 1730. godine ili eventualno koju godinu ranije. Postoji valjana hipoteza prema kojoj je naručitelj ovih djela bio Pietro Antonio Zuccheri, krčki biskup u razdoblju od 1739. do 1778. godine. On je bio rodom iz Friulanije, gdje je djelovao i majstor Grassi.
Nicola Grassi je značajan predstavnik venecijanskog baroknog slikarstva. Rođen je 1682. godine u Formeasu (Carnia), ali od 1712. godine djeluje u Veneciji i tamo usavršava slikarsku vještinu u ozračju velikih venecijanskih umjetnika. Grassijev učitelj bio je Niccolò Cassana, a kasnije možemo govoriti o utjecajima Giacoma Piazzette, Giambattiste Pittonija, Federica Benkovića i drugih. Slikar svoju karijeru započinje oslanjajući se na baštinu tenebrosa, a kolorit postupno posvjetljuje u skladu sa strujanjima rokokoa, koja se u venecijanskom slikarstvu javljaju od 20-tih godina 18. stoljeća.     
Slike u zbirci sv. Kvirina su vrlo lijepi primjer venecijanskog baroknog slikarstva. Radovi slikara Grassija još se mogu pronaći u Rovinju, Osoru, Trogiru, Šibeniku i drugdje.

Bibliografija:

  • Aničić, Ema, Djela Andree Vicentina i Nicole Grassija u katedralama u Krku i Osoru -mogućnost povezanih narudžbi, Novi Kamov 4, Kika-graf, Zagreb, 2010.
  • Bralić, Višnja, Nina Kudiš Burić, Slikarska baština Istre, Institut za povijest umjetnosti, Zagreb, 2006.
  • Moretti, Lino, Novita documentarie su Nicola Grassi, Nicola Grassi e il Rococo europeo, Udine, 1982.
  • Tomić, Radoslav, Slika Nicole Grassija u Osoru, Rad. Inst. povij. umjet., 1992.
  • Žic, Igor, Crkveno slikarstvo na otoku Krku, Rijeka, 2006.
Vremeplov