Natpis o gradnji bedema

Stilsko razdoblje: antika

Stoljeće: 1. B.C.


Ovaj neugledni i masivni kamen, grubo isklesan rukom, zapravo je najstariji pronađeni natpis isklesan na latinskom jeziku i pismu na području Hrvatske. Radi se o javnom natpisu koji izvještava o dvojici graditelja, prema svemu sudeći radi se o autohtonim članovima zajednice koji su izgradili bedem u prethodno dogovorenoj visini. Smatramo da bi izgradnja ovog dijela gradskih bedema mogla biti usko povezana s događanjima u Rimskoj Republici. Naime, u to vrijeme došlo je do rimskog građanskog rata između Pompeja i Cezara, a jedna se epizoda njihovoga sukoba odigrala upravo na otoku  Krku, odnosno na moru oko Krka. U izvorima stoji da se Cezarov vojskovođa Antonije ulogorio s trupama upravo u gradu Krku te da je ovdje bio opsjedan. Moguće je da je izgradnja ili dogradnja bedema o kojima govori natpis usko povezana upravo s ovom povijesnom zgodom i da je time fortifikacija grada Krka izravna posljedica povijesnih komešanja u borbi za prevlast dvaju velikih frakcija unutar tadašnje Rimske Republike.

TurusPataliusGran(picus) Opiav(vi) f(ilius)
VenetusLastimeisHosp(oli) f(ilius)
pra(ifectei) murumlocaveruntlon(gum)
pedes CXI alt(um) pedes XX eiste(m) prob(averunt)

Turo Patalije Granpik Opijavov sin
Venetus Lastimeis Hospotisov sin
(Prefekti/ pretori?) pogodili su bedem dužine
111 stopa visine 20 stopa i istoga zaprimili
 
Postoji dvojako tumačenje ovoga natpisa kada je riječ o njegovoj dataciji. Javlja se nova teorija kojom je on datiran nešto kasnije u 1. st. n.e. Dvojbena je i interpretacije titule kratice PRA, funkcionara - graditelja, kao pretora ili prefekta. Unatoč tome, on predstavlja zanimljiv epigrafski spomenik romanizacije Krka. Danas je natpis izložen u Frankopanskom kaštelu.

Bibliografija:

  • Bolonić, Mihovil, Žic-Rokov, Ivan, Otok Krk kroz vjekove, Kršćanska sadašnjost, Zagreb, 1977.
  • Kurilić, Anamarija, Recent epigraphic finds from the Roman province of Dalmatia, Dalmatia, Research in the Roman Province 1970 – 2001, BAR International Series 1576, 2006.
  • Margetić, Lujo, O natpisu o gradnji krčkih gradskih bedema sredinom I. st. pr. n. e., Istra i Kvarner, izbor studija pravnog fakulteta sveučilišta u Rijeci, Rijeka, 1996.
  • Margetić, Lujo, Plinije i liburnske općine, Istra i Kvarner, izbor studija pravnog fakulteta sveučilišta u Rijeci, Rijeka, 1996.
  • Medini, Julijan, Epigrafički podaci o munificijancijama i ostalim javnim gradnjama iz antičke Liburnije, Radovi FFZD, sv. 6, god. 6, Zadar, 1969.
  • Starac, Alka, Rimsko vladanje u Histriji i Liburniji, vol. I i II, Arheološki muzej Istre, Pula, 2000.
Vremeplov