Kip sv. Kvirina

Stilsko razdoblje: gotika, renesansa

Stoljeće: 15. A.D.


Drvena skulptura sv. Kvirina nalazi se unutar muzejskog postava crkve sv. Kvirina. Po stilskim karakteristikama, ovo je kasnogotički skulptorski rad, a prema sličnim skulpturama sjevernojadranskog područja datiramo ju u 15. stoljeće. Pretpostavljamo da je statua naručena u nekoj od venecijanskih radionica, nakon čega je, kao i mnoge druge umjetnine, dovezena na Krk. Sv. Kvirin napravljen je kao duhovni poglavar Crkve, biskup, obučen u ljubičasto ruho sa zlatnom misnicom i jednako zlatnom visokom mitrom. U lijevoj ruci nosi pastoral, biskupski štap simbol vlasti i pastirske službe nad vjernicima, a desnom rukom blagoslivlja. Sv. Kvirin je isklesan monumentalno, gotovo zatvorena volumena, a vrlo mali pokret naglašen je naborima draperije na nogama i kod ruku ukazujući na blagi kontrapost, odnosno iskorak sveca prema vjerniku dok vrši blagoslov. Minuciozno napravljeno lice sveca odražava dojam blagosti i duhovnosti s pogledom uperenim u daljnu.
Sv. Kvirin bio je sisački biskup početkom 4. stoljeća u tadašnjoj pokrajini Savia. Rimske vlasti osudile su ga na smrt utapanjem u rječici Sibaris, tako što mu je za vrat bio privezan mlinski kamen. U 5. stoljeću tijelo mu je bilo prevezeno u Rim. Sv. Kvirin postao je zaštitnikom krčke biskupije i bečke metropolije, a njegov se blagdan 6. lipnja slavi i u zagrebačkoj nadbiskupiji, đakovačkoj i srijemskoj biskupiji. U ikonografiji, ovaj se mučenik najčešće prikazuje kao biskup s palmom i mlinskim kamenom. Krčka skulptura ovog sveca nema niti jedan od spomenutih atributa, ali izvjesno je da se radi o sv. Kvirinu obzirom da je on zaštitnik krčke biskupije i Grada Krka.

Bibliografija:

  • Dragutinac, Mitar, Kvirin Sisački, u: Leksikon ikonografije liturgike i simbolike zapadnog kršćanstva, Kršćanska sadašnjost, Zagreb, 2006.
  • Krstulović, Nevena, Konzervatorsko-restauratorski radovi na skulpturama sv. Jeronima i sv. Blaža iz Creskog muzeja, Godišnjak hrvatskog restauratorskog zavora, No. 2., 2011.
  • Sušanj Protić, Tea, Svetac na prijestolju, Grupa drvenih skulptura s otoka Cresa, Prilozi povijesti umjetnosti u Dalmaciji, Vol 42, 2011.
Vremeplov