Slike Cristofora Tasce u krčkoj katedrali

Stilsko razdoblje: barok

Stoljeće: 18. A.D.


Svetište krčke katedrale krase četiri slike venecijanskog majstora Cristofora Tasce. Temom obuhvaćaju novozavjetne scene i ključne prizore iz Kristova života. Tasca svakako nije vrhunski majstor venecijanskoga baroknog slikarstva, ali radovi koje je izveo u Krku, svojom dimenzijom (190x300) i svečanom intonacijom daju svetištu skladnu estetsku harmoniju. Slikar je vrlo vjerno naslikao prizore padanja mana, umnažanja kruha, Abrahamove žrtve i posljednje večere. Svi spomenuti prizori odnose se na ključne događaje vezane uz Kristov život i vrlo jasno ukazuju na njegovu čudotvornost, povezujući ove događaje s euharistijskim slavljem.
Ova su platna još jedna potvrda o izrazitom utjecaju venecijanskog slikarstva na umjetnička kretanja na istočnoj jadranskoj obali. Također, rjeđe govorimo o lokalnim majstorima, već o umjetnicima koji su iz Lagune došli slikati u ove krajeve ili onima koji su živjeli u Veneciji, ali su njihovi radovi bili importirani.

Bibliografija:

  • Žic, Igor, Crkveno slikarstvo na otoku Krku, Rijeka, 2006.
  • Prijatelj, Kruno, Bilješke o slikama Cristofora Tasca u Jugoslaviji, Studije o umjetninama u Dalmaciji I, Zagreb, 1963.
Vremeplov